みぶな (壬生菜) [Index] [Back]

Brassica campestris var. laciniifolia

Brassica campestris var. laciniifolia

Brassica campestris var. laciniifolia

京都府が原産の「みずな」の一品種です。「みずな」と非常によく似ていますが、葉が細長い卵形で欠刻のないことで区別できます。また花梗が長く、花弁が狭長いことも相違点です。別名で「まるばみずな(丸葉水菜)」とも呼ばれます。おもに漬け物用として利用されます。
アブラナ科アブラナ属の一年あるいは二年草で、学名は Brassica campestris var. laciniifolia。英名はありません。
"Mibu-na" (Brassica campestris var. lacinofolia) belongs to Brassicaceae (the Mustard family). It is an annual or biennial herb that is native to Kyoto prefecture in Japan. This herb is a variety of "Mizu-na", and is very reminiscent of "Mizu-na" though it can distinguish by the leaves which is narrow ovate and non-indentation. It has more in contrast of long peduncles and narrow-long petals. It is also called "Maruba-mizu-na". This herb is mostly used for pickled vegetables.
大阪府枚方市招提元町にて、2007年01月31日撮影。

Shu Suehiro
shu@botanic.jp