しまやまひはつ (島山篳撥)

Antidesma pentandrum

Antidesma pentandrum

Antidesma pentandrum

わが国の南西諸島、与那国島以南から台湾、フィリピンが原産です。おもに石灰岩地域に生え、高さ3メートルほどになります。葉には光沢があり、春から秋にかけて結実します。房状につく果実は黄緑色からピンク色に変わり、熟すと黒紫色になります。この果実は渋味と酸味が強いため、果実酒の材料として用いられます。ちなみに「ひはつ(篳撥)」とは、コショウ科のヒハツの果実で、沖縄ではビバーシあるいはビバーツとも呼ばれ、沖縄料理にでてくる長胡椒(サンスクリット語で Pippali)のことです。 
トウダイグサ科ヤマヒハツ属の常緑低木で、学名は Antidesma pentandrum。英名はありません。 
"Shimayama-hihatsu" (Antidesma pentandrum) belongs to Euphorbiaceae (the Spurge family). It is an annual herb that is native from Yonaguni Island of the Ryukyu Islands in Japan south to Taiwan and the Philippines. t grows mainly in limestone areas and is about 3 m high. The leaves are shiny and bear fruit from spring to fall. The tufted fruits change from yellowish green to pink and turn black-purple when ripe. This fruit has a strong astringency and acidity, so it is used as a material for fruit liquor. By the way, "Hihatsu" is the fruit of the Piperaceae family. In Okinawa, it is also called "Bibashi" or "Bibartu", and it is the long pepper (Pippali in Sanskrit) that appears in Okinawan cuisine. 
愛知県名古屋市守山区「東谷山フルーツパーク」にて、2002年02月10日撮影。 

Shu Suehiro
shu@botanic.jp