ボイセンベリー [Index] [Back]

Rubus ursinus x idaeus

「カリフォルニアブラックベリー」と「ヨーロッパきいちご」あるいは「ローガンベリー」との交配種と考えられています。名前は、1920年代にこのベリーの品種改良株を初めて選抜し、栽培に成功したカリフォルニア北部の農場主、ルドルフ・ボイズン(Rudolph Boysen)に由来します。果実は深いマルーン色のキイチゴ状果で、内部に大きな種子があり、ジャムやパイなどに使われます。匍匐性の品種で、棘が小さいのが特徴です。春に新芽が出て5月に開花し、6月に結実します。果実がついた枝は夏には枯れ込みますが、結実後に株元から新しい枝が生えます。
バラ科キイチゴ属の落葉小低木で、学名は Rubus ursinus x idaeus (syn. Hybrid of Rubus spp.)。英名は Boysenberry。
The Boysenberry (Rubus ursinus x idaeus) belongs to Rosaceae (theRose family). It is a deciduous shrub that is believed to be a cross between the "California blackberry" (Rubus ursinus) and the "European raspberry" (Rubus idaeus) or "Loganberry" (Rubus x loganobaccus). The name comes from Rudolph Boysen (1895-1950), a farmer in northern California who first selected and successfully cultivated an improved strain of this berry in the 1920s. The berries are deep maroon etaerio of drupelets with large seeds inside, used in jams and pies. It is a creeping variety with small spines. New shoots emerge in the spring, flowering in May and fruiting in June. Fruited branches die back in summer, but new branches grow from the base of the plant after fruiting.
イギリス・ランカシャー州プレストンにて、2023年05月25日撮影。(photo by Yumi Gunji)

Shu Suehiro
shu@botanic.jp