ピトンバ [Index] [Back]

Eugenia luschnathiana

Eugenia luschnathiana

ブラジルのバイア州が原産です。おもに食用果実のために栽培され、高さは4〜10メートルまで成長します。葉は対生し、長さ3〜7センチ、長楕円形状披針形で表面は濃緑色、裏面はやや薄く、短い葉柄があり革質です。花は直径1.5〜2センチ、黄白色の花弁が4個(まれに5個)あります。果実は球形、鮮やかな橙黄色の液果で長さ2.5〜5センチ、直径1センチほどの種子が1〜2個(まれに4個まで)含まれます。それは薄くて柔らかな果皮があり、果肉はソフトで多汁、黄金色です。それには芳香とわずかな酸味、わずかな樹脂状の風味があります。果実はゼリーやジャム、炭酸飲料に使用されます。 
フトモモ科エウゲニア属の常緑低木で、学名は Eugenia luschnathiana。英名は Pitomba。 
The Pitomba (Eugenia luschnathiana) belong to the Myrtaceae (the Myrtle family). It is a small evergreen tree that is native to the state of Bahia, Brazil. This tree is cultivated primarily for its edible fruit, and growing up to 4-10 m in height. The leaves are opposite, 3-7 cm long, oblong-lanceolate, dark green above, pale below, with a short petiole and a leathery texture. The flowers are 1.5-2 cm diameter, with four (rarely five) yellowish-white petals. The fruit is a globose, bright orange-yellow berry 2.5-5 cm long, containing one or two (rarely up to four) 1 cm diameter seeds. This has a thin, tender skin, and a soft, juicy, golden-yellow pulp. It is aromatic, slightly acid and faintly resinous in flavor. The fruit is used for jellies, preserves and carbonated beverages. 
アメリカ・フロリダ州「フロリダ植物園」にて、2011年05月16日撮影。(photo by Jon Suehiro) 

Shu Suehiro
shu@botanic.jp