プルケネチア・ウォルビリス [Index] [Back]

Plukenetia volubilis

Plukenetia volubilis

熱帯南アメリカのほとんどと西インド諸島の一部が原産です。ペルーのアマゾン流域の熱帯雨林では、先住の人々によって何世紀にもわたって栽培されてきました。現在では、東南アジアとくにタイで商業的に栽培されています。高さは2メートルまでになります。葉は心形で鋸歯があり互生、長い葉柄があります。雄花は小さく白色で花序になります。2個の雌花はその花序の基部に位置します。果実は刮ハで直径3〜5センチ、4〜7個の突端があり、緑色で黒褐色に熟します。生の種子や葉には毒素が含まれますが、その化学成分は焙煎すると無毒化され、食べれられるようになります。 
トウダイグサ科プクケネチア属の多年草で、学名は Plukenetia volubilis。英名は Inca-peanut、Sacha inchi。 
Inca-peanut (Plukenetia volubilis) belongs to the Euphorbiaceae (the Spurge family). It is a perennial herb that is native to much of tropical South America, as well as some of the Caribbean. In the Amazon Rainforest in Peru, it has been cultivated by indigenous people for centuries. Nowadays, it is cultivated commercially in South East Asia, most notably in Thailand. This herb grows up to a height of 2 m. The leaves are alternate, heart shaped, serrated, with long petioles. The male flowers are small, white, and arranged in clusters. Two female flowers are located at the base of the inflorescence. The fruits are capsules of 3-5 cm in diameter with 4-7 points, are green and ripen blackish brown. Its raw seeds and leaves contain toxins, these components are safe for consumption after roasting. 
アメリカ・ワシントンDC「アメリカ国立植物園」にて、2011年12月04日撮影。(photo by Jon Suehiro) 

Shu Suehiro
shu@botanic.jp