かためんじそ (片面紫蘇) [Index] [Back]

Perilla frutescens var. acuta f. discolor

Perilla frutescens var. acuta f. discolor

Perilla frutescens var. acuta f. discolor

Perilla frutescens var. acuta f. discolor

Perilla frutescens var. acuta f. discolor

中国からヒマラヤが原産で、わが国には古く縄文時代に渡来していたようです。昔は「いぬえ」とか「のらえ」と呼ばれていました。栽培品種を大別すると青じそと赤じそに分類されますが、これは交雑種の「かためんじそ」。葉の表面は緑色で葉脈の部分が赤色となり、葉の裏面は赤紫色となります。茎には4稜があり、高さは50〜70センチになります。短日性で、茎頂および葉腋の穂状花序に淡紫色から白色の花を咲かせます。ペリルアルデヒドに由来する独特の香りがあり、梅干しや紅しょうが、しそ巻などに利用されます。 
シソ科シソ属の一年草で、学名は Perilla frutescens var. acuta f. discolor。英名はありません。 
"Katamen-jiso" (Perilla frutescens var. acuta f. viridis) belongs to Lamiaceae (the Mint family). It is an annual herb that is native to China and around the Himalaya. This herb was introduced into Japan in Johmon Era (about 13,000 years ago). The cultivars are roughly classified into "Ao-jiso" (green perilla) and "Aka-jiso" (red perilla), it is a hybrid "Katamen-jiso" (one side red colored perilla). The surface of the leaf is green, the veins are red, and the back of the leaf is purplish red. The stem has 4 ridges and is 50-70 cm high. It is short-day and has pale purple to white flowers in the spikes on the shoot apex and axils. t has a unique scent derived from perillaldehyde and is used for pickled plums, pickled ginger, and perilla rolls. 
宮城県川崎町支倉にて、2021年09月02日撮影。 

Shu Suehiro
shu@botanic.jp