まこんぶ (真昆布) [Index] [Back]

Saccharina japonica

Saccharina japonica

わが国の固有種で、北海道から津軽海峡、岩手県北部にかけて分布しています。またわが国をはじめ、韓国や中国、ロシアで養殖されています。水深20メートル未満の浅い岩場に生え、高さは3メートル以上になります。からだは1枚の長い帯状となります。縁辺部にはシワがあり大きく波打ちます。寿命は2年です。葉は肉厚で、食用昆布のなかで最も上質とされ、だし取りや佃煮・とろろ昆布などに用いられます。 
コンブ科カラフトコンブ属の褐藻類で、学名は Saccharina japonica (syn. Laminaria japonica)。英名は Ma-konbu、Giant kelp。 
"Ma-konbu" (Saccharina japonica) belongs to belongs to the family Laminariaceae. It is a perennial brown algae that is endemic to Japan and is distributed from Hokkaido to the Tsugaru Straits and northern part of Iwate Prefecture. It is also cultivated in Japan, South Korea, China and Russia. It grows in shallow rocks with a depth of less than 20 m and is over 3 m high. The body is a long strip. There are wrinkles on the edges and they undulate greatly. Lifespan is 2 years. The leaves are thick and are considered to be the highest quality edible kelp, and are used for soup stock, tsukudani (kombu boiled in soy sauce), and tororo konbu (shredded kombu).  
宮城県仙台市宮城野区「仙台うみの杜水族館」にて、2021年06月28日撮影。 

Shu Suehiro
shu@botanic.jp