リーキ (西洋葱) [Index] [Back]

Allium ampeloprasum

Allium ampeloprasum

地中海沿岸が原産です。古く古代エジプト時代から栽培されていたとされます。「下仁田ねぎ」に似た、太くて短い姿で、「根深ねぎ」のように円筒形の白い葉鞘を食用とします。葉は硬く平らにつぶれています。ふつうの「ねぎ」とは異なり、ねぎ特有の臭みは少なく芳香があり、ねっとりとした食感と上品な風味を活かしたシチュー、スープ、ポトフなどの煮込み料理や蒸し煮、オーブンを使ったグラタンなどの料理などに利用されます。また、「じゃがいも」や「パースニップ(アメリカぼうふう )」との相性が良く、香味野菜としても利用されます。和名では、「せいようねぎ(西洋葱)」、「にらねぎ(韮葱)」、「ポロねぎ(ポロ葱)」などと呼ばれます。 
ユリ科ネギ属の多年草で、学名は Allium ampeloprasum (syn. Allium porrum)。英名は Leek。 
The Leek (Allium ampeloprasum) belongs to Liliaceae (the Lily family). It is a perennial that is native to the Mediterranean region. It is believed to have been cultivated as far back as ancient Egypt (about 5000 years ago). It has a thick, short form similar to the "Shimonita-negi" and, like the "Nebuka-negi", its cylindrical white leaf sheaths are edible. The leaves are stiff and flattened. Unlike ordinary welsh onions, it has little of the odor characteristic of welsh onions and is aromatic. It is used in stews, soups, pot-au-feu, and other stewed dishes that take advantage of its sticky texture and elegant flavor, as well as in steamed dishes and oven-baked gratins. It is also used as a savory vegetable, blending well with potatoes and parsnips. 
[上] 千葉県香取市大角にて、2015年11月03日撮影。
[下] 同上にて、2015年11月12日撮影。 

Shu Suehiro
shu@botanic.jp