しこくままこな (四国飯子菜)

Melampyrum laxum var. laxum

Melampyrum laxum var. laxum

Melampyrum laxum var. laxum

>わが国の本州、東海地方から中国地方東部それに四国・九州に分布しています。「みやまままこな(深山飯子菜)」の基本種です。山地の林縁や草地に生え、高さは20〜50センチになります。葉は狭卵形から長楕円状披針形で葉柄があり、対生します。8月から9月ごろ、上部の葉腋に小さな紅紫色の花を咲かせます。花冠の咽には黄色い斑が広がり、萼は先が4裂して立ち上がります。苞葉の基部に、棘状の鋸歯がまばらにでることが特徴です。 
ゴマノハグサ科ママコナ属の一年草で、学名は Melampyrum laxum var. laxum。英名はありません。 
"Shikoku-mamakona" (Melampyrum laxum var. laxum) belongs to Scrophulariaceae (the Figwort family). It is an annual herb that is distributed from Tokai region to eastern Chugoku region of Honshu, Shikoku and Kyushu in Japan. It is the type species of "Miyama-mamakona". It grows on forest edges and grasslands in the mountains and can reach 20 to 50 cm in height. The leaves are narrow-ovate to oblong-lanceolate with petioles and opposite. From August to September, small magenta flowers come on the upper axils. Yellow spots spread on the center of the corolla, and the calyx rises with four splits. It is characterized by sparsely spiky serrations at the base of the bracts. 
奈良県上北山村「大台ヶ原・大蛇ぐら」にて、2005年08月02日撮影。 

Shu Suehiro
shu@botanic.jp